Jak przebiega proces produkcji suchej karmy?

Sucha karma to pokarm, który można łatwo dawkować i nie psuje się, jeśli przechowuje się w odpowiednich warunkach. Może być też optymalnym wariantem pożywienia, gdy jest prawidłowo zbilansowana. Jest również idealnym sposobem na to, by nagradzać psa za dobre zachowanie i słuchanie się do poleceń w czasie nauki. Jak więc wytwarza się suchą karmę?

W sklepie możemy kupić zarówno karmę suchą, miękką, puszkowaną lub mrożoną i w postaci smakołyków. Najwięcej różnych pokarmów można znaleźć w kategorii „karma sucha”. Zawiera ziarna zbóż, tłuszcze, oleje, składniki mineralne, odżywki witaminowe, surowce zwierzęce i mleczne. Jest łatwa w serwowaniu i można ją dobrać do potrzeb czworonoga, zarówno pod względem wieku, wielkości, czy jego stanu zdrowia.

Kto pierwszy stworzył suchą kulkę?

Suchą karmę stworzył w XIX w. James Spratt. Raz podczas podróży zauważył, że psy żywią się sucharami wyrzucanymi przez marynarzy. Ta sytuacja zainspirowała sprzedawcę piorunochronów do produkcji karmy, na jaką składało się suszone mięso, witaminy i minerały w formie herbatnika. Suche kulki o porowatej strukturze nie są już dzisiaj niczym niezwykłym, jednak wciąż mało kto wie, jak sucha karma powstaje. Tworzy się ją podczas procesu, który polega na przetłaczaniu produktów spożywczych przez maszyny w wysokiej temperaturze i pod odpowiednim ciśnieniem. Składniki są rozdrabniane, a następnie mieszane ze sobą, tworząc odpowiednie proporcje i konsystencję. Na koniec przepuszcza się je przez tarczę z wyciętymi otworami, po czym się suszą i chłodzą. Karma, która powstaje w ten sposób, nosi nazwę ekstrudowaną – w USA stanowi 70% wszystkich rodzajów suchego pokarmu. Technologia ekstruzji jest popularna głównie ze względu na stosunkowo niewielkie koszty eksploatacji i wysoką jakość karmy. Można też dzięki niej produkować wiele różnych rodzajów karmy bez potrzeby zaopatrywania się w nowe pomieszczenia produkcyjne.

Eskrudowana karma składa się z produktów roślinnych i zwierzęcych, bogatych w węglowodany, białka, tłuszcze, minerały, witaminy, a także we włókna. Ważnymi składniami są również skrobia, będąca źródłem energii. Jeśli chodzi o białko, to jego źródłem jest bardzo często suszone mięso, mączka wołowa, wieprzowa, drobiowa, bądź soja. Tłuszcze zaś stanowią 20% karmy, są pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Są pożyteczne ze względu na to, że dostarczają kwasy tłuszczowe. Coraz częściej można się spotkać z tym, że jednym z podstawowych składników suchego pokarmu jest włókno w postaci celulozy. Dzieje się tak z tej przyczyny, że wiele czworonogów zmaga się w dzisiejszych czasach z problemem nadwagi. Biorąc zaś pod uwagę witaminy i minerały, ich stężenie zależy przede wszystkim od tego, jakie są potrzeby danej grupy zwierząt, dla jakich produkuje się określoną suchą karmę. By taki pokarm był długo przydatny do spożycia, zawiera wręcz śladowe ilości wody, a także jest produkowany z uwzględnieniem odpowiedniego poziomu kwasowości. Często też dodawane są przeciwutleniacze, a także inne substancje, by dzięki nim ochronić pokarm przed pleśnią.

Jak dokonać właściwego wyboru karmy

Chcąc wybrać jak najlepszą karmę, warto sięgnąć po produkt znanej i zaufanej marki. W ten sposób możemy liczyć na wysoką jakość pokarmu, a co za tym idzie, na to, że zwierzak bez trudu ją przyswoi i nie będzie mieć problemów z trawieniem. W takim pokarmie znajduje się do 26% mięsa, a także probiotyki, dzięki którym zwierzę staje się bardziej odporne. Najlepiej też wybierać pokarm takiego producenta, który oferuje szeroki wybór karmy, by można było ją dostosować do aktualnych potrzeb czworonoga, związanych z tendencją do tycia, czy też ze schorzeniami stawów. Stowarzyszenie Producentów Karmy dla Zwierząt Domowych wydaje rekomendacje o poszczególnych pokarmach zwierzęcych. Warto więc sprawdzić, czy karma, którą wybraliśmy należy do tego stowarzyszenia.



Piotr Malecki

Od dziecka zainteresowany zwierzętami, hodowca psa od 12 lat ;)