Co i jak powinien jeść starszy pies

Zapotrzebowanie na zdrową psią żywność spowodowało, że zwierzęta te żyją obecnie dłużej, niż kiedyś. Według badań wykonanych na zlecenie Royal Canin, średnia długość życia psa zwiększyła się o 3 lata i to w przeciągu ostatnich 15 lat. Zasługą jest lepiej zbilansowana karma, w której składniki odżywcze są dostosowane do wieku i potrzeb psa.

Co w menu psa seniora?

U psów z wiekiem pogarsza się metabolizm, a w związku z tym zapotrzebowanie na energię też jest niższe. Nie można zapomnieć o tym, że starszy pies nie jest już tak ruchliwy i więcej śpi, a to także przekłada się na mniejsze zużycie energii. Taki tryb życia często prowadzi do nadwagi, zwłaszcza jeśli nie zmieni się sposobu żywienia, czyli nie ograniczy kalorii do 80% tych, które powinien spożywać dorosły pies i w pełni sił. Starszy pies już nie ma takiego węchu i smaku, jak w swojej młodości, dlatego należy pozostać czujnym i mieć na oku masę czteronoga, by utrzymywała się na stałym poziomie.

Problemy czworonogów łudząco podobne do ludzkich

Nerki u psa też gorzej zaczynają pracować z wiekiem. Jeśli więc nie wprowadzi się odpowiednich zmian w żywieniu, może dojść nawet do ich niewydolności. Przede wszystkim trzeba ograniczyć fosfor w pokarmie, a zadbać o to, by znalazły się w nim kwasy omega3.

U starszych psów jelita również pracują już nieco inaczej, czyli wolniej, więc i proces trawienia jest wydłużony. Z tego powodu zamiast dwóch posiłków dziennie, trzeba dawać psu trzy, a nawet cztery, a najlepiej kupić odpowiednią karmę dla seniora.

Pies w późniejszym wieku potrzebuje więcej aminokwasów i białka. Zatem jednym z nieodłącznych składników pokarmu powinien być drób, a także ryby. Psy, podobnie jak ludzie, w starszym wieku zaczynają cierpieć z powodu zwyrodnienia stawów. Łatwo jednak da się takim dolegliwościom zapobiec, gdy w jadłospisie czworonoga znajdzie się glukozamina i siarczan chondroityna.


Pies powinien również dostawać posiłki o regularnej porze każdego dnia. Karma mokra nie może być zbyt zimna. Najlepszą temperaturą jest temperatura otoczenia, więc warto ją trochę ogrzać przed podaniem.



Natalia Kiklińska

Autorka blogu zwierzęcego, z zawdou weterzynasz, gościnnie pisząca na potsl.pl